Zo had Amsterdam er ook uit kunnen zien.
Dat de inrichting van onze steden wordt beïnvloed door veel verschillende factoren - politieke keuzes, maatschappelijke ontwikkelingen, druk van burgers, toeval - laat het verhaal van Amsterdam zien.
Een hele korte opsomming.
Rigoreus plan
De Nederlandse overheid huurde in de jaren '60 de Amerikaanse planner David Jokinen in. Hij kwam met een rigoureus plan voor Amsterdam, waarin de auto centraal staat (zie beeld hierboven).
Stop de Kindermoord
Dat dat uiteindelijk niet doorging hebben we onder andere te danken aan actievoerders die in 1972 onder de noemer 'Stop de Kindermoord' de straat opgingen en daarmee de loop van de geschiedenis een andere draai gaven.
"In 1971, 500 children were killed by cars. One of those children was Simone Langenhoff, a 6 year old girl who was struck and killed by a car on her way to school. In response to the tragedy, her father, a journalist, wrote a front page article with the provocative title “Stop de Kindermoord” or “Stop Murdering the Children.”
The article inspired protests and eventually an entire movement."
https://www.distilled.earth/p/how-the-netherlands-built-a-biking
Autoloze zondagen
De oliecrisis (1973) en de daaropvolgende autoloze zondagen kantelden het beeld van de Nederlanders. Het kan ook anders!
Infrastructurele keuzes
Dit leidde vervolgens in de jaren '80 tot diverse infrastructurele ingrepen ten faveure van de fiets in onder andere Tilburg, Den Haag en Delft.
En de rest is geschiedenis. Nederland werd een fietsparadijs. Het verhaal kan niet vaak genoeg verteld worden. Het toont aan dat de inrichting van een land geen gegeven is, maar de uitkomst van duidelijke en dappere keuzes.